AKTUELNO

Da li bi građani Srbije pristali da budu deo pakta koji je 1999. godine bombardovao njenu teritoriju i ubijao i kakav stav bi zauzela Rusija prema Srbiji kada bi se članstvo ostvarilo, pitanja su za goste.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko meseci, dok je još bio na funkciji premijera, da Srbija nije za ulazak u NATO pakt, niti da treba da uđe u bilo koji savez, već da treba da bude dovoljno jaka politički i ekonomski "da je niko ne dira".

Da li ulazak u Evropsku uniju podrazumeva i ulazak u NATO i ima li Srbija koristi i interesa u NATO-u. Kako bi Rusija reagovala kada bi Srbija postala član ovog pakta?

Pročitajte još: JOKSIMOVIĆ I MILIVOJEVIĆ ZA PINK: Srbija će BITI SPREMNA za članstvo u EU, ali je bitno da nas budžet unije PREDVIDI!

Dragomir Anđelković politički analitičar izjavio je gostuju'i u Jutarnjem programu Televiyije Pink da, kada je reč o sastanku Donalda Trampa i Vladimira Putina, Srbija svakako nije bila tema, te da se razgovaralo o Siriji, izborima u SAD i terorizmu.

Kako je dodao, Srbija nije velika sila, te se ključni igrači njome ne bave preterano, a Balkan je drugorazredna tema.

Foto: TV Pink

- U Rusiji se nama bavi Rogozin, ali uzgred. Srbija ima značaj kada se poredi sa zemljama regiona, ali je dobro što nije toliko važna i što se po njoj ne bacaju kocke velikih sila - rekao je Anđelković.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije izjavio je da, kada je reč o ulasku u EU i NATO, to ne može da se odvoji jedno od drugog, te da srpski bezbednosni sistem treba da bude usklađen sa evrospkim.

- Bombardovanje 1999. godine jeste tragično, ali istorija Srbije je prožeta ratovima, da li to znači da ne treba ni sa kim da sarađujemo? Svakako da ne. Interes srpskog naroda je iznad svakog drugog interesa - rekao je Miletić za TV Pink.

Anđelković s druge strane smatra da ulazak u EU ne mora da podvlači i ulazak u NATO.

Pročitajte još: OSTOJIĆ ZA TV PINK: Očigledno je da Rodić poreski dug predstavlja kao NAPAD na slobodno novinarstvo!

- NATO pakt ne odražava vrednosni kontekst niti je uslov za ulazak u EU. Da li je naš interes da privlačimo terorizam? Da li uop[te imamo neke interese od NATO? Nemamo nikakve - rekao je Anđelković.

Miletić ima drugačiji stav - NATO nudi napredak bezbednosnih sistema i napredak saradnje u regionu.

Anđelković je istakao da NATO pakt postoji zbog ratova, te da Srbija ne treba da ratuje zarad tuđih interesa, interesa NATO-a.

- Paralele između NATO i Rusije se ne mogu praviti, budući da većina članica NATO priznaju Kosovo, ruše Republiku Srpsku. Da nema Rusije, Kosovo bi već bilo član UN, a RS bi bila pod sankcijama. Rusija iz nekih razloga brani naše interese, a NATO ih ruši - rekao je Anđelković.

Miletić je, kada je reč o ruskom humanitarnom centru, istakao da se radi o centru povezanom sa ruskim satelitima, te da je njegov cilj špijunaža.

Foto: TV Pink

Anđelković smatra da bi i NATO kancelarija u Beogradu mogla u tom slučaju da se smatra špijunskim centrom, te da je Miletićeva priča o centru u Nišu bezpredmetna.

Kada je reč o neutralnosti, Anđelković ističe da je moguće zadržati je i da je treba uvesti u Ustav. Srbija, kako smatra, ne treba da ratuje za tuđe interese, već treba da vodi svoju politiku.

Miletić ističe da je EU oličenje demokratije, te da ne postoji institucija gde se više poštuje demokratija. Anđelković se sa ovim stavom složio.

Srbija ne treba da se konfrontira sa Zapadom, već da sarađuje sa njim jer je to u interesu Srbije - zaključio je Miletić.
Srbija ne treba da postane član NATO, jer interesa za Srbiju nema, te ulazak u EU ne podrazumeva i članstvo u NATO - zaključio je Anđelković.

#Dragomir Anđelković

#EU

#NATO

#Srbija

'